Οδηγός Αθήνας

Εύκολη πρόσβαση σε όλα τα αξιοθέατα και το εμπορικό κέντρο

Η Ακρόπολη - Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Η Ακρόπολη Αθηνών, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται στο φυσικό οχυρό βραχώδες ύψωμα που δεσπόζει πάνω από την Αθήνα. Εκεί διασώζονται αρκετά αρχαία κτίσματα μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας, εκ των οποίο το διασημότερο ο Παρθενώνας, ναός αρχικά αφιερωμένος στην προστάτιδα θεά της πόλης, την Αθηνά. Με τον ιερό αυτό χώρο σχετίζονται οι σημαντικότεροι μύθοι της αρχαίας Αθήνας, οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές, οι παλαιότερες λατρείες της πόλης αλλά και ορισμένα από τα καθοριστικά για την ιστορία της γεγονότα. Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα. Η Ακρόπολη του 5ου αι. π.Χ. αποδίδει με τον τελειότερο τρόπο το μεγαλείο, τη δύναμη και τον πλούτο της Αθήνας στην εποχή της μεγαλύτερης ακμής της, το ”χρυσό αιώνα” του Περικλή.

 

To νέο μουσείο της Ακρόπολης θεωρείται από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μουσεία της Αθήνας και κατατάσσεται ανάμεσα στα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου. Επικεντρώνεται στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Το μουσείο κτίσθηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του, καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Ελλάδα. Βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη και τα απομεινάρια των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών. Το μουσείο της Ακρόπολης ιδρύθηκε το 2003 και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουνίου 2009. Εκτίθενται περίπου 4.000 αντικείμενα σε ένα χώρο 14.000 τετραγωνικών μέτρων.

 

Αξιοθέατα Στην Αθήνα

Ακολουθεί λίστα με μέρη που ίσως επιθυμείτε να επισκεφτείτε καθώς και η απόσταση που απέχουν από το ξενοδοχείο:

Περισσότερα Αξιοθέατα

Ο Παρθενώνας, ναός χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 447 π.Χ. όταν η Αθηναϊκή ηγεμονία βρισκόταν στην ακμής της.

Ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ., αν και ο διάκοσμος του Παρθενώνα συνεχίστηκε μέχρι το 432 π.Χ. Είναι το σημαντικότερο διασωθέν κτίσμα της Κλασσικής Ελλάδας και ο κολοφώνας του Δωρικού ρυθμού. Ο Παρθενώνας αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της Αρχαίας Ελλάδας και της Αθηναϊκής δημοκρατίας και ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά μνημεία του κόσμου.

 

Η Πλάκα είναι η παλιά ιστορική γειτονιά της Αθήνας που εκτείνεται στη νότια και ανατολική πλαγιά του λόφου της Ακρόπολης και χαρακτηρίζεται από δαιδαλώδη δρομάκια και νεοκλασικά κτήρια. Η Πλάκα είναι γνωστή ως «Η γειτονιά των Θεών» λόγω της εγγύτητάς της στην Ακρόπολη και των πολλών αρχαιολογικών χώρων.

 

Η Πλατεία Συντάγματος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από το σημερινό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων (Παλαιά Ανάκτορα). Πήρε τη σημερινή ονομασία της έπειτα από την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, με την οποία ο Όθωνας υποχρεώθηκε, δια της στρατιωτικής φρουράς της Αθήνας, να συγκαλέσει εθνοσυνέλευση και να παραχωρήσει Σύνταγμα.

Πρόκειται για την παλιότερη και σημαντικότερη πλατεία της μετά Όθωνος Αθήνας, βρισκόμενη στο επίκεντρο όλης της εμπορικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνια.

Δεξιά και αριστερά της πλατείας Συντάγματος υπάρχουν δύο εκτάσεις με γρασίδι και δέντρα ενώ στο κέντρο της πλατείας ένα μαρμάρινο σιντριβάνι φιλοξενεί τα περιστέρια που το επισκέπτονται.

Η Αλλαγή Φρουράς από την Προεδρική Φρουρά πραγματοποιείται μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που βρίσκεται μεταξύ της πλατείας και της Βουλής.

 

Εθνικός Κήπος αποτελεί πάρκο έκτασης 15,5 εκταρίων στο κέντρο της Αθήνας και προσθέτοντας τον κήπο του Ζαππείου με έκταση 13 εκταρίων το πάρκο έχει έκταση 28,5 εκταρίων (285 στρέμματα). Η πρώτη του ονομασία μέχρι το 1974 ήταν «Βασιλικός Κήπος».

Το πάρκο βρίσκεται πίσω από τη Βουλή των Ελλήνων (Παλαιά Ανάκτορα) και εκτείνεται προς τα νότια όπου βρίσκεται το Ζάππειο μέγαρο απέναντι από το Καλλιμάρμαρο Ολυμπιακό Στάδιο όπου τελέστηκαν οι πρώτοι Μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896. Ο κήπος φιλοξενεί ακόμα αρχαία ερείπια, κίονες, μωσαϊκά κτλ.

Ο κήπος είναι ανοιχτός για το κοινό από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του Ηλίου. Η κύρια είσοδος του πάρκου είναι από την Λεωφόρο που μετονομάστηκε σε Αμαλίας προς τιμήν της, αφού αυτή οραματίστηκε τον κήπο. Στον Εθνικό κήπο υπάρχουν λίμνες με πάπιες, ένας μικρός ζωολογικός κήπος, ένα Βοτανικό Μουσείο, μια μικρή καφετέρια, η παιδική βιβλιοθήκη και μια παιδική χαρά.

 

Το Μοναστηράκι είναι μια συνοικία της Αθήνας, ένα τμήμα της μεγάλης συνοικίας της Πλάκας και μία από τις κύριες εμπορικές συνοικίες της πόλης. Κοντά στην πλατεία βρίσκεται και το παζάρι (“Γιουσουρούμ”), παλιότερα γνωστό για τα παλαιοπωλεία.

Σήμερα οι παλιατζήδες εξακολουθούν να είναι αρκετοί αν και τα περισσότερα καταστήματα πουλάνε καινούργια προϊόντα, το πλείστον με τουριστικά είδη και ρούχα. Παλαιότερα το όνομά της ήταν “Μοναστήριον”, το οποίο προέρχεται από την παλιά εκκλησία της Αθήνας Παντάνασσα, που βρίσκεται σ’ αυτή την περιοχή, στη διασταύρωση των οδών Αθηνάς και Ερμού.

Το Καλλιμάρμαρο ή Παναθηναϊκό Στάδιο είναι ένα διαχρονικό πολιτιστικό και τουριστικό σύμβολο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Προσελκύει όλους τους επισκέπτες της πόλης και αποτελεί ένα γνωστό σημείο αναφοράς της Αθήνας.

H πλούσια ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αναβίωσή τους το 1896 ως την επιτυχία του 2004 και είναι το σημείο στο οποίο σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χειμερινούς και θερινούς, παραδίδεται η Ολυμπιακή Φλόγα

Η Πνύκα είναι ο λόφος όπου οι Αρχαίοι Έλληνες συγκαλούσαν την Εκκλησία του Δήμου από το 507 έως το 404 π.Χ., καθιστώντας έτσι το λόφο αυτό ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα ορόσημα της γέννησης της δημοκρατίας.

Η Πνύκα απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο δυτικά της Ακρόπολης και 1,6km νοτιοδυτικά από το κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, την Πλατεία Συντάγματος.

Το Ζάππειον μέγαρο ή Ζάππειο είναι ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της Αθήνας, η κατασκευή του οποίου, χρηματοδοτήθηκε από τον Ευάγγελο Ζάππα και βρίσκεται στον Εθνικό Κήπο. Το νεοκλασικό μέγαρο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας και σήμερα χρησιμοποιείται για δημόσιες και ιδιωτικές εκθέσεις και τελετές.

Περιηγήσεις & Εκδρομές

Scroll to Top